Changes in conditions of microwave-convectional drying at constant temperature of heating and at different microwave power levels and their effect on biological quality of seeds
Zmiany warunków suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego w przypadku utrzymywania stałej temperatury nagrzania nasion dla różnych poziomów mocy mikrofal i ich wpływ na jakość biologiczną nasion
The actual times in which broad bean seeds heat up to a temperature of 40°C during their drying in a microwave field are given. Different microwave power levels (in a range of 72-168 W for 180 g of seeds with an initial moisture content of 20%) were used in successive experiments. In each case, the air temperature was 35° and the air flow velocity - 0.1 m/s. The usefulness of the microwave-convectional method of drying seeds was determined by assessing seedling germination and development.
Przedstawiono rzeczywiste czasy nagrzewania nasion bobiku do założonej temperatury 40°C podczas ich suszenia w polu mikrofal, W kolejnych doświadczeniach zastosowano różne poziomy mocy mikrofal (od 72 do 168W na 180 g nasion o wilgotności początkowej 20%). Temperatura powietrza wynosiła każdorazowo 35°C a jego prędkość przepływu 0, l m/s. Wyznacznikiem przydatności metody mikrofalowo-konwekcyjnej suszenia nasion była ocena wyników kiełkowania i rozwoju siewek.
48-54