Maria KONIECZNA
Zmiany warunków suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego w przypadku utrzymywania stałej temperatury nagrzania nasion dla różnych poziomów mocy mikrofal i ich wpływ na jakość biologiczną nasion
Przedstawiono rzeczywiste czasy nagrzewania nasion bobiku do założonej temperatury 40°C podczas ich suszenia w polu mikrofal, W kolejnych doświadczeniach zastosowano różne poziomy mocy mikrofal (od 72 do 168W na 180 g nasion o wilgotności początkowej 20%). Temperatura powietrza wynosiła każdorazowo 35°C a jego prędkość przepływu 0, l m/s. Wyznacznikiem przydatności metody mikrofalowo-konwekcyjnej suszenia nasion była ocena wyników kiełkowania i rozwoju siewek.
Changes in conditions of microwave-convectional drying at constant temperature of heating and at different microwave power levels and their effect on biological quality of seeds
The actual times in which broad bean seeds heat up to a temperature of 40°C during their drying in a microwave field are given. Different microwave power levels (in a range of 72-168 W for 180 g of seeds with an initial moisture content of 20%) were used in successive experiments. In each case, the air temperature was 35° and the air flow velocity - 0.1 m/s. The usefulness of the microwave-convectional method of drying seeds was determined by assessing seedling germination and development.